OPTIMAAL RENDEMENT VAN JE ZONNEPANELEN. DEEL 1:

Oriëntatie op het zuiden

Midden op de dag, als de zon op zijn sterkst is, staat de zon in het zuiden. Op onze breedtegraad staat de zon dan met een hoek van 61° boven de horizon. Dat wil zeggen op de langste dag. Elke dag daarna komt de zon iets minder hoog tot hij op de kortste dag tot maximaal 14° boven de horizon komt. Daarna neemt de hoek weer toe. Daarnaast draait de zon ook nog van oost naar west, beginnend en eindigend op 0° met de maximale hoek als de zon in het zuiden staat.

Waarom is dit belangrijk? Je zonnepanelen werken het beste als ze loodrecht op de zon staan. Je zou  je panelen dus eigenlijk niet moeten vastschroeven maar ze continue met de stand van de zon moeten bijstellen. In de ochtend sta je met je paneel naar het oosten, je paneel staat rechtop (kijkt naar de zon). In de middag houd je jouw paneel een stuk vlakker in de richting van het zuiden. Zo haal je de meeste energie op bij de zon.

Meeste energie vanuit Zuid

De praktijk is anders. De panelen zitten (bijna) altijd in een vaste positie. En de mogelijke posities worden bepaald door de mogelijkheden van je huis. Meestal kun je kiezen uit de voorkant of achterkant van je huis met de bijbehorende vaste windrichting. Maar die keuze is dan wel erg belangrijk. Heb je een plat dak, dan kun je fijn zelf de oriëntatie van je panelen kiezen.

In de volgende grafiek zie je dat je altijd de kant kiest die het meest naar het zuiden staat. In de grafiek zie je alleen de varianten naar het oosten, omdat die naar het westen vrijwel hetzelfde zijn.


Dit betekent dat als je pech hebt en je dak staat precies op oost en west, dan ga je bijna meer dan 20% minder energie opwekken dan de buurman wiens huis een kwartslag gedraaid staat.

Optimale hellingshoek zonnepanelen

De vorige grafiek is gebaseerd op een dak dat een helling heeft van 33°. Je kunt ook kijken wat de invloed van het hellingshoek is. En die invloed kan groot zijn: een verschil van 15% tussen een hellingshoek van 20° en 60° voor panelen op het oosten of westen. Zie de grafiek hieronder.


Het is ook goed om te weten dat het rendement van panelen die plat op een dak liggen, niet optimaal is. Dit rendement is 85%, veel slechter dan paelen die onder enige hellingshoek in zuidelijke richting liggen maar wel iets beter dan panelen op het oosten (en dus ook westen) met een optimale hellingshoek. Soms wordt een instralingsdiagram gebruikt, waarbij men opbrengst opgeeft ten opzichte van een plat vlak. Dan krijg je voor de optimale hellingshoek een getal boven de 100%. 

Hoe zit het nu met de oost-west oriëntatie waarover de laatste tijd veel wordt gesproken? 

Er zitten verschillende aspecten aan een oost-west-oriëntatie. In principe maakt de opbrengst voor zuiver oost en zuiver west niet uit. Daarmee maakt het dus niet uit of je de panelen allemaal oost of allemaal west legt of een deel oost en een deel west. Zodra een dak niet precies oost-west ligt, is het zuidelijkste dak altijd het beste. Je gaat pas naar het andere dak als dit optimale dak vol ligt.

Bij een oost-west-oriëntatie is de productie beter verdeeld over de dag, minder rond het middaguur en meer eerder en later. Dit is echter nooit te prefereren boven een zuidelijk dak. De totale opbrengst bij oost-west is altijd minder.

De betere verdeling over de dag wordt soms genoemd als voordeel wanneer later de salderingsregeling wordt afgebouwd. Het is dan mogelijk een groter deel van de productie meteen te gebruiken in huis (minder pieken die je moet terugverkopen aan de netbeheerder). Hoe dit voor jou precies uitvalt kun je alleen bepalen via een gedetailleerd rekenprogramma. Naar mijn idee kun je het beste kiezen voor de hoogste opbrengst.

Voor platte daken is er mogelijk een ander voordeel. In een oost-west oriëntatie kun je meer panelen kwijt zonder dat er nadeel van schaduw door een ander paneel ontstaat. Globaal kun je tweemaal zoveel panelen kwijt, maar dit hangt van je uitgangspunten af. Maar let op: doe dit alleen als je ruimtegebrek hebt, want je wekt per vierkante meter zonnepaneel ca. 20% minder stroom op gedurende het jaar bij een oost-west oriëntatie.

Schaduw

De keuze voor het optimale dakvlak voor je zonnepanelen wordt ook bepaald door de schaduw die op delen van het dak kan vallen. Schaduw heeft een sterk negatief effect op de stroomproductie van het paneel waarop de schaduw valt plus op alle panelen die op dezelfde “regelunit” zitten.

Je selecteert dus eerst de dakvlakken waar geen schaduw op valt. Bepaal de hellingshoek van die dakvlakken. Vervolgens kies je tussen deze dakvlakken op basis van de oriëntatie-grafieken hiervoor.

De invloed van de schaduw en hoe deze te bepalen is onderwerp van mijn volgende blog.

Zelf rekenen

Wil je voor jouw dak zelf uitrekenen wat de opbrengst van je zonnepanelen zal zijn of wil je controleren of je opbrengst in orde is? Gebruik dan onze nieuwe rekentool op de website.


Was dit een interessante blog en heb je vragen?
logo icon circulectric
Circulectric BV
John F. Kennedylaan 146
3931 XM Woudenberg
info@circulectric.nl
06 8379 8246
 
Veelgestelde vragen
Algemene voorwaarden
Privacy statement
KvK-nummer: 81122047
BTW-nummer: 8619.41.068.B.01
 

© Circulectric 2021-2024. Alle rechten voorbehouden.