Handige tools Icoon Warmtepomp Icoon Laadpaal Icoon Zonnepanelen Icoon Elektrisch vervoer

Rond de energiehuishouding van je Circulectrische huis moet je regelmatig beslissingen nemen die een langdurige invloed hebben op je portemonnee. Alles hangt met alles samen en het is niet eenvoudig alle consequenties te doorzien. Circulectric helpt je bij deze beslissingen.

Via een aantal snelle rekentools kun je jouw eigen situatie doorrekenen en zo inzicht krijgen. Zo kom je tot de juiste beslissing. Circulectric heeft grotere ambities. We bouwen aan een virtueel Circulectrisch huis waarmee je alles in samenhang kunt bekijken. Ik kom hier op einde van deze blog op terug.

Tool: Terugverdientijd Zonnepanelen

Zonnepanelen worden aangeprijsd alsof iedere investering rendabel is. Is dit wel zo? En blijft dit zo na afschaffing van de salderingsregeling? We gaan er bij deze tool van uit dat de salderingsregeling langzaam wordt afgebouwd zoals nu als voorstel bij de Tweede Kamer ligt: tussen het jaar 2023 en 2030 krijg je voor een steeds kleiner deel van de teruglevering de volle mep van de prijs terug.

Als je deze tool opstart dan valt het je op dat je behoorlijk wat zaken moet invullen. Uit de offerte van de leverancier haal je het investeringbedrag (als je BTW terugvraagt, kun je die ervan aftrekken) en de verwachte opbrengst van de panelen in kWh per jaar. Uit je eigen jaarafrekening haal je je eigen energieverbruik. 

Het begin- en eindjaar van de berekening is van belang vanwege de afbouw van de salderingsregeling. Je kunt hier dus ook een berekening voor in de toekomst doen. De prijs voor stroom kun je opzoeken, maar hoe deze prijs zich gaat ontwikkelen is onduidelijk. De meeste leveranciers gaan uit van een stijging van de prijs, maar in de praktijk blijkt de prijs redelijk constant (een stijgende prijs is gunstig voor de terugverdientijd). Ook het rendement van je spaargeld is niet gemakkelijk te voorspellen; in deze tijden zal het zeer laag zijn.

De terugleverprijs is de prijs die je krijgt voor stroom, als je meer teruglevert dan verbruikt in een jaar. Op dit moment is deze prijs bij de leveranciers zeer verschillend. De een betaalt 0,04 euro per kWh terwijl de ander 0,11 euro betaalt. Hoe dit in de toekomst zal zijn is moeilijk te voorzien, maar gezien de prijsopbouw van stroom (productiekosten, distributiekosten en belastingen) zal een prijs van 0,04 tot 0,07 euro per KWh te verwachten zijn. We rekenen hier met 30% van de prijs die je betaalt als je stroom koopt. Bij 0,22 euro per kWh is dit 0,066 euro per kWh.

Tot slot moet je nog invullen hoeveel van de opgewekte zonnestroom je direct in huis verbruikt. Na de start van de afbouw van de salderingsregeling wordt dit relevant. Alles wat je niet meteen verbruikt wordt teruggeleverd en daar krijg je het verlaagde bedrag voor. Dit zal waarschijnlijk elke dag in de middag gaan gebeuren als de zon het sterkst is. Wordt die batterij dan toch interessant? Ik kom er op terug. Het is duidelijk dat als je relatief weinig panelen hebt, je veel direct gebruikt, hetgeen gunstig is.

Ik ben benieuwd wat er voor jou uitkomt. Laat het me weten, zeker als je denkt dat er iets niet klopt. Zonnepanelen vragen een grote investering, dus je wilt zeker weten dat je alles goed overwogen hebt.

Tool: Actieradius Elektrische Auto

De actieradius van een elektrische auto is een dankbaar onderwerp voor de borreltafel. De een komt nog verder dan de ander en de autoproducenten doen daar vlot aan mee door getallen te noemen die niet reëel zijn. Vroeger werd de actieradius vastgesteld via New European Driving Cycle (NEDC). Deze was zeer optimistisch. Tegenwoordig wordt deze vastgesteld volgens de WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure). Deze is wat realistischer.

De echte actieradius van een elektrische auto is afhankelijk van veel factoren: de snelheid, het gewicht (aantal inzittenden, koffers), de weersomstandigheden en de buitentemperatuur. Niet alle auto’s worden evenveel beïnvloed door de genoemde aspecten. Dit hangt weer af van de luchtweerstand, het eigen gewicht en andere zaken die de auto meer of minder efficiënt maken.

Maar stel: je overweegt een elektrische auto te kopen. Je ziet dat de opgegeven actieradius conform WLTP een belangrijke invloed heeft op de aanschafprijs. Meer bereik is een grotere batterij en dit betekent een hogere aanschafprijs. Dan wil je weten hoe ver je onder slechte omstandigheden met je auto kunt komen. Kun je met de Kerst onbezorgd op bezoek bij familie die 100 km verderop woont?

De rekentool houdt alleen rekening met snelheid en temperatuur. Dit zijn de belangrijkste invloeden. Zo zie je snel wat je minimaal aan WLTP afstand nodig hebt voor je nieuwe elektrische auto.

Tool: Stroomkosten door Elektrische Auto

De meeste kopers van een elektrische auto hebben een eigen laadpaal. Het maakt elektrisch rijden veel comfortabeler en economischer. Je moet dan wel even naar je maandtermijn voor je stroom kijken. Zeker als je veel rijdt, en de meeste elektrische auto’s rijden veel, dan gaat je maandelijkse termijn behoorlijk omhoog: reken op 25%!

Via deze tool kun je uitrekenen hoeveel stroom je maandelijks extra gaat verbruiken en hoeveel je je maandtermijn moet ophogen om bij de jaarafrekening niet te hoeven bijbetalen.

Deze berekening wordt nog interessanter als je overweegt (extra) zonnepanelen aan te schaffen om te compenseren voor het stroomverbruik van je elektrische auto. De opbrengst van je zonnepanelen en je oplaadmomenten zullen niet overeenkomen. Wat dit betekent kom je alleen te weten door een complexe berekening. Daarvoor ontwikkelen we het virtuele circulectrische huis.

Tool: Energiebesparing door Warmtepomp

Uiteindelijk zal de warmtepomp zich een plaats verwerven in een circulectrisch huis. Het is belangrijk te weten wat de kosten zijn en hoe deze kosten afhangen van de omstandigheden. Alleen dan kun je weloverwogen een warmtepomp aanschaffen. We zijn dan ook het klagen kwijt dat een warmtepomp niet geschikt is.

Een warmtepomp is een mooi apparaat dat meer warmte kan produceren dan je er aan elektrische energie in stopt. Dat is ook hard nodig omdat elektriciteit wel 2 tot 3 keer zo duur is per opgewekte warmteeenheid. In de toekomst zal dit gunstiger worden omdat onze overheid graag wil dat we van het gas af gaan. De belasting op gas zal langzaam hoger worden en die op elektriciteit wordt verlaagd.

Het rendement van een warmtepomp is hoger als deze minder hard hoeft te werken, dat wil zeggen als de warmtepomp de temperatuur van het verwarmingswater minder hoeft op te warmen. Hiermee wordt de benodigde watertemperatuur de belangrijkste factor voor het rendement van je installatie.

Als je nu een traditionele CV-installatie hebt die het water moet opwarmen tot 70-90°C, dan ziet het kostenplaatje er heel anders uit dan bij vloerverwarming. Deze tool geeft inzicht in de mogelijkheden.

Tool: Bereken je Energielabel

Dit jaar is een nieuw energielabel van kracht geworden. Dit label wordt door een expert op basis van de karakteristieken van je huis berekend. Dit is een hele klus en de kosten voor zo’n nieuw label zijn dan ook hoog.

Via deze rekentool kun je zelf snel en eenvoudig jouw energielabel berekenen op basis van je gasverbruik. De rekentool werkt alleen als je met gas je huis verwarmt. De tool is natuurlijk een vereenvoudiging, maar je ziet wel snel waar je staat met je huis.

Virtueel Circulectrisch Huis

Alle tools belichten een deel van de vraagstukken rond het elektriciteitsgebruik in en om huis. Wij willen graag een totaalplaatje aan je leveren. Hiermee kun je dan echt verschillende scenario’s afspelen, ook in de toekomst.

Op dit moment hebben we al een virtueel circulectrisch huis dat de normale elektrische apparaten, zonnepanelen en de CV-ketel simuleert. De variaties over de dag voor het gebruik van de apparaten, afhankelijk van de buitentemperatuur en de zoninstraling, worden meegenomen. Ook kun je een virtuele batterij plaatsen zodat je jezelf kunt voorbereiden op de afschaffing van de salderingsregeling.

Het huis is nog niet klaar, maar we zijn bijna bij onze eerste bruikbare versie. We nodigen je uit ons te volgen zodat je meteen weet wanneer het virtuele Circulectrische huis beschikbaar is. 

De individuele handige tools blijven beschikbaar. Je moet hiervoor wel een Circulectrisch huis aanmaken op onze website. Als je nog suggesties hebt, dan houden we ons aanbevolen.

Was dit een interessante blog en heb je vragen?
logo icon circulectric
Circulectric BV
John F. Kennedylaan 146
3931 XM Woudenberg
info@circulectric.nl
06 8379 8246
 
Veelgestelde vragen
Algemene voorwaarden
Privacy statement
KvK-nummer: 81122047
BTW-nummer: 8619.41.068.B.01